TEACHER IN RESIDENCE

Rooms with a view

Leven en werk in Kopenhagen

Dag 15 – 3 maart 2011

De laatste dag… het doet wat vreemd aan.

In de voormiddag werkte ik mijn taak zo goed mogelijk af en rond de middag lunchte ik met Lena en David op de binnenplaats van het gebouw. Ik krijg nog elke dag een waw-gevoel als ik ‘s morgens op het werk verschijn en door deze hall loop.

Daarna nam ik afscheid van mijn mentors David en Lena. We waren het eens dat deze periode beangstigend snel was voorbijgevlogen. Ik ken Lena en David al langer, een echt afscheid is het hopelijk niet.

Na de middag pikte Mads me op voor een bezoek aan de Hørsholm Skole. De school wil een plan opzetten voor ICT-integratie. Ik gaf een presentatie en ik denk dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de plannen die de school heeft.

Achteraf bracht Mads me terug naar Tuborg Boulevard voor het echte einde. Ik sprak nog even met enkele collega’s en toen ging ik mijn badge inleveren. Ik maakte nog een lange wandeling door het centrum en uiteindelijk eindigde mijn tocht waar die de voorbije 15 dagen begonnen is, in Henningsens Alle 12.

Vanavond is het de laatste avond in Hellerup en zoals gewoonlijk breng ik die door met lezen en schrijven. Morgenvroeg vertrek ik met mijn koffers richting huis.

Ik kijk naar buiten. De lucht is helder. De nevels zijn plechtig opgetrokken en de wereld ligt voor me open.

Foto’s

Dag 14 – 2 maart 2011

Deze morgen stapte ik in Hellerup op de 1A-bus en alles verliep volgens plan. Ruim op tijd arriveerde ik in de Randersgade’s School. Ik ging er spreken voor de IT Super Kids, een groep van een 15-tal 13-jarigen die binnenkort de ICT-buddy’s gaan zijn van de leerkrachten van de school. David kent mijn project Teacher Aid en de directrice van de school wou graag dat ik zou kennismaken met de wizzkids. Ik gaf er een workshop Sexy PowerPoint en het was geweldig. Geweldig ook hoe goed die leerlingen Engels spraken.

David had me gezegd dat ik zeker moest lunchen in Laundromat, een gezellig en trendy eetcafé wat verderop. In het café staan enkele wasmachines waar je een muntje kan instoppen en je was doen.

Ik at er een frisgewassen slaatje met mozarella. Een aanrader.

Voor ik weer naar het kantoor zou gaan, nam ik de metro naar de Zwarte Diamant, de grootste bibliotheek van de Scandinavische landen. En het was de moeite. Aan de buitenkant is het moderne gebouw indrukwekkend. Binnenin zijn er meerdere zeer grote leeszalen en het is er stil. Niet ongeveer stil, maar helemaal stil. Ook al zitten er een paar honderd mensen.

Ik vroeg aan een van de balies of ik Store forventninger kon bekijken, maar in deze immense bibliotheek zijn er nauwelijks romans. Ik kon wel in een plaatselijke afdeling wat verderop een exemplaar vinden. In het kleine bibliotheekje zocht ik eerst bij de afdeling Skønlitteratur maar uiteindelijk leidde een vriendelijke bediende me naar de kelder en haalde 2 exemplaren van het boek uit een van de rekken.

Het is toch een geruststelling dat wie wil, grote verwachtingen kan koesteren, ook al zijn ze misschien voorlopig bestorven in boeken met vergeelde pagina’s in de kelders van een vergeten bibliotheekje.

Die zoektocht naar het boek moest ik tot een goed einde brengen. Ik was het verschuldigd aan Pip, mijn lotgenoot in professionele ontwikkeling.

Foto’s

Dag 13 – 1 maart 2011

En ja, dag 13 vloog voorbij. Ik begrijp mijn leerlingen nu beter. Ze doen ook een bedrijfsstage van 14 dagen en als ze dan terug op school komen, zeggen ze ook steevast dat die periode veel te kort is.

Ik heb ook dat gevoel. Je hebt toch even nodig om op dreef te geraken en ik denk dat dat nu het geval is. Ik werk aan een opdracht die ik nog graag zou afwerken voor ik weer naar België ga.

Morgen ben ik uitgenodigd in de Randersgade’s School waar ik al eerder was met Lena. Ik moet vanavond nog een presentatie maken, maar ik heb natuurlijk ook wel wat dingen online staan. De school ligt in meer in het centrum van Kopenhagen. David heeft me verlof gegeven om na het schoolbezoek langs de diamant te lopen. David zegt me dat hij er vaak naartoe gaat om in alle stilte te kunnen werken.

Ik ben benieuwd. Ik heb grote verwachtingen.

Foto’s

Dag 12 – 28 februari 2011

De dagen flitsen voorbij. Rond 8 uur arriveer ik op kantoor en voor je het weet is het avond.

Vandaag heb ik gewerkt aan een opdracht voor David. Ondertussen communiceer ik met mensen op kantoor en online. Ik krijg een constante stroom van input en ik zal nog weken nodig hebben om die te verwerken.

De volgende 3 dagen zitten nog vol afspraken, ook buitenshuis. Ik voel dat ook die laatste dagen aan een hoog tempo zullen voorbij razen. Ik zal die boeiende input missen als het allemaal voorbij is, maar natuurlijk zal ik ook blij zijn om weer thuis te zijn.

Morgen of overmorgen wil ik na het werk ‘s avonds nog eens naar de stad gaan. Een collega vroeg me of ik de bibliotheek van Kopenhagen al had gezien. Hij zegt dat de bibliotheek van Kopenhagen mooier is dan die van Malmö. Het is een diamant.

Ik zal de kou en de avond moeten trotseren.

Ik kijk door het raam. De nevels stuiven dun voorbij.

Foto’s

Dag 11 – 27 februari 2011

De bestemming van mijn laatste vrije dag was het Zweedse Malmö. Met de trein duurt het hooguit een half uurtje om in het buurland te komen.

Het centrum van de stad lag er wat verlaten bij, hoewel de meeste winkels open waren. Ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer bruist. De stad heeft gezellige pleinen en terrassen.

Op mijn tocht werd mijn aandacht getrokken door de stadsbibliotheek. Het gebouw toonde veel van de binnenkant met de grote glazen wanden. Toen er binnenliep, was ik pas echt onder de indruk. De ruimte is zeer groot en heel veel mensen, alleen of in groepjes, zaten er te lezen in boeken of tijdschriften, werkten aan de computer of luisterden naar muziek. Dit is de mooiste moderne bibliotheek die ik ooit heb gezien.

Toevallig liep ik ook voorbij de romans in Zweedse vertaling. Great expectations was uitgeleend. Belgiens sorg van Hugo Claus stond er wel en wachtte wat verderop in de rekken op een Zweedse lezer.

Mijn tocht ging nadien verder naar een buitenwijk van Malmö. Al spoedig kreeg ik het doel van mijn wandeling in het vizier. Ik was op weg naar de Turning Torso, een zeer moderne woontoren die bij het stijgen een draaibeweging maakt. De toren lijkt voortdurend in beweging.

Op weg naar het station passeerde ik ook nog langs het Malmöhus, een sympathiek museum met vooral hedendaagse kunst. Nadien dronk ik nog een cappuccino en daarna nam ik de trein naar Denemarken.

De topper van Malmö was dus die bibliotheek. Wie denkt een hedendaagse openbare bibliotheek te kennen die mij meer zou kunnen bekoren, hij tone ze.

Foto’s

Dag 10 – 26 februari 2011

De sneeuw is zo goed als weg, maar er staat een ijzige wind. Het is k-k-k-oud.

‘s Middags nam ik de trein naar Helsingør. Ik wou het kasteel van Hamlet wel eens zien. Het stadje staat in teken van het kasteel Kronburg en van het toneelstuk van Shakespeare. Ik was vooral onder de indruk van de mooie kasteelkapel en de Casemates, het doolhof onder het kasteel.

Nadien at ik op een beschut en zonnig plekje op een bank de broodjes die ik vanmorgen in Hellerup had klaargemaakt. Ik kuierde wat door het stadje, dronk een koffie en liep weer naar het station. Helsingør is lieflijk maar geef mij toch maar een echte stad.

Mijn volgend doel was Louisiana,een van de bekendste musea voor hedendaagse kunst. Het museum ligt net als het kasteel Elsinore langs de zee.  Toch wel de moeite. Het gebouw is heel harmonisch verbonden met de kustlijn en de grote namen uit de 2e helft van vorige eeuw zijn goed vertegenwoordigd. Top!

Morgen ga ik naar Zweden. Nu ik hier toch ben.

Foto’s

Dag 9 – 25 februari 2011

Op vrijdag wordt aan de werknemers van Microsoft ontbijt aangeboden. De Deense broodjes zijn gewoon lekker! Ze kraken en ze smaken.

Om half 10 had ik een afspraak met Kirsten en die ontmoeting wou ik goed voorbereiden. Ze heeft haar bureau op de 4e verdieping. Het werd een heel fijn gesprek en we hadden het ook over netwerking en professionele ontwikkeling.

Ik moest me haasten om op tijd in Hellerup Skole te zijn waar Marianne me opwachtte. Ik keek mijn ogen uit toen ik de school betrad. Het interieur is op zijn zachts gezegd vooruitstrevend. Er zijn geen klaslokalen maar ruimtes die in elkaar overvloeien. Je ziet overal leerlingen aan het werk. Er heerst hier een rust en iedereen vindt hier een modus vivendi op een op eerste gezicht natuurlijke wijze.

Marianne leidde me eerst rond en nadien had ik een werklunch met enkele leerkrachten. We wisselden ideeën uit over ICT-integratie. In de late namiddag nam ik afscheid na een boeiende dag.

Nadien liep ik nog even langs de Microsoft-kantoren. Rond 5 uur verklaarde ik de werkweek als beëindigd en ik liep langs de hoofdstraat van Hellerup. Ik trakteerde mezelf op een drankje op café en ik las in Great Expectations.

Morgen ga ik een hinterland verkennen. Great Expectations mag mee.

Foto’s

Dag 8 – 24 februari 2011

Na de fijne lunch in het bedrijfsrestaurant nam ik deze middag met Lena de bus om op schoolbezoek te gaan. We reden naar de Randersgade’s School en we hadden een gesprek met Stine, een leerkracht die over enkele weken naar Moskou zal vertrekken naar het Innovative Education Forum. De gastvrouw van het bezoek was directrice Marianne. Ik heb haar een paar maanden geleden in Kaapstad ontmoet. Ze is echt iemand die van haar job houdt en haar leerkrachten kan inspireren. Even later kwam ook leraar Thomas langs om de afspraak voor volgende week te bevestigen. Ik ga langs voor een presentatie. Het wordt druk. Ik moet namelijk ook nog werken op het werk..

Morgen heb ik ook een afspraak in de Hellerup school. Die is net als de Microsoft-kantoren op de Tuborg-site gevestigd. Toen ik naar huis ging vanavond, maakte ik een kleine omweg om te zien waar ik morgen moet zijn. Het gebouw ziet er ronduit spectaculair uit.

Things are nice in the State of Denmark.

Foto’s

Dag 7 – 23 februari 2011

Het is ongelooflijk hoe snel de tijd hier op kantoor voorbij vliegt. Dat komt natuurlijk door de aangename bedrijfscultuur waar ik het al heb over gehad.

Ik heb vandaag een deel van mijn tijd gespendeerd aan een interview dat Anders met mij heeft afgenomen. Waarschijnlijk verschijn ik in een bedrijfspublicatie en/of op een blog voor Deense leerkrachten. Voor de rest kan ik hier zoveel creativiteit kwijt als ik wil, maar het blijft een race tegen de tijd om de deadlines te halen. David zegt me altijd dat ik me geen zorgen hoef te maken, maar je weet hoe het gaat, je wil het beste van jezelf geven.

Morgen ga ik met Lena in de namiddag naar een plaatselijke school waar ik een presentatie zal zien van de Deense winnaar van de Innovative Teachers Award. Deze namiddag wordt in Brussel ook de Belgische leerkracht verkozen die eind maart naar Moskou mag. Ik ben benieuwd wie het wordt. Ik ken 4 van de 5 finalisten nogal goed.

Ik werk nog even door en dan laat ik de Deense sneeuw weer knerpen op weg naar de Henningsens Alle.

Foto’s

Dag 6 – 22 februari 2011

De sneeuw valt in dunne vlokjes en kleurt het landschap stilaan wit. Over een uurtje wandel ik weer enkele kilometers naar mijn huisje en dan zit ook deze werkdag er weer op.

Enfin, niet helemaal. Ik ga een paar dringende zaken voor mijn job bij eTwinning proberen af te werken. Ik hoop dat het lukt want het is niet altijd gemakkelijk om een verbinding te leggen met het intranet van de Vlaamse Overheid.

Het was een fijne maar toch ook spannende dag. Vanmorgen gaf David me een opdracht die ik in de voormiddag moest afwerken. Hij vroeg me om tegen 13 uur vanmiddag een presentatie te maken en te geven met enkele ideeën over een interactief e-learningproject dat ze hier in Denemarken gaan opzetten. Gelukkig heb ik mijn eigen computer naar hier meegebracht en kon ik wat praktijkvoorbeelden tonen. Het werd een race tegen de tijd maar ik was heel tevreden over het verloop en de meeting.

Ondertussen werk ik ook aan opdrachten van Anders en Mads en morgen heb ik een ontmoeting met Kirsten.

Scandinavia staat in mijn hart geplant.

De sneeuw die zal ons nooit doen wijken.

Foto’s

Dag 5 – 21 februari 2011

Ik schrijf dit verslagje op het werk. Veel collega’s call it a day en vertrekken naar huis. Straks klappen ze thuis de laptop weer open en dat zal ik ook doen. David, Mads en Anders hebben me taken gegeven en ik ga er straks wat aan verder werken. De dag vliegt hier gewoon voorbij. Er hangt hier een heel speciale sfeer. De mensen voelen zich hier thuis, denk ik. Het is hier op alle vlakken professioneel maar zeer aangenaam. Voor bedrijfscultuur geef ik een 10.

Mijn agenda voor de volgende weken begint stilaan vol te lopen. Boeiend.

Straks loop ik langs supermarkt NETTO om inkopen te doen en dan ga ik weer naar mijn stek in de Henningsens Alle.

Foto’s

Dag 4 – 20 februari 2011

Het openbaar vervoer is hier gewoon fan-tas-tisch! De treinstellen zijn zeer comfortabel voor mens en fiets en ze hebben gratis internet. Dat laatste heb ik voorlopig ongebruikt gelaten alsmede de fiets.

De trein voerde me deze keer naar het centrum van de stad. De stevige namiddagwandeling bracht me o.a. naar het Nationalmuseet en naar Christiana, een plek waar de Flower Power nog steeds actueel is. Vooraf was het lot me weer gunstig gezind. Toen ik toevallig in de Vor Frelsers Kirke binnenliep begon er net een concert met muziek van Bach. Prachtig. Even de ogen sluiten.

Daarna wandelde ik langs pleinen en kanalen en las ik op café in mijn boek.

Morgen wordt het menens. Werken!

[blip.tv ?posts_id=4808915&dest=-1]

Schlummert ein, ihr matten Augen,

Fallet sanft und selig zu!

Foto’s

Dag 3 – 19 februari 2011

Weekend… Dat betekent dat ik 2 dagen voor mezelf heb en mijn tijd kan invullen zoals ik zelf wil.

Ik deed het zo: in de voormiddag werkte ik wat voor mijn school, deed boodschappen en las ik wat gidsen over de stad. Na de middag nam ik de trein om de stadsdelen die ik had geselecteerd te gaan verkennen. Ik hou ervan om te wandelen en de sfeer van de stad op me te laten inwerken. De zon scheen maar het was toch koud. Mijn Lapse muts, ooit gekocht op de luchthaven van Ivalo, komt hier goed van pas.

Eerst was er het verplichte bezoek aan de meermin en dan bezocht ik het Statens Museum for Kunst. Dit gebouw mag zeker in mijn lijstje van Rooms with a view. Zelfs zonder kunst is dit gebouw de moeite waard om er in rond te lopen. Nadien ging mijn tocht verder en ik koos voor 2 must sees die ik van Kirsten had gekregen. Ik dronk een kopje koffie in café Bopa en nadien wandelde ik rond op het mooiste kerkhof dat ik ooit heb gezien: Assistens Kirkegård. De avond viel en ik liep langs het water naar het station.

Ik liep vandaag over de  stenen van een haven, tussen Scandinaven en Scandinaven. En het leven zong in alle talen die bestaan.

Foto’s

Dag 2 – 18 februari 2011

Deze morgen kwam David me iets na 9 oppikken en we reden een klein eindje verder naar de hypermoderne buurt met bedrijven die opgetrokken zijn op de terreinen waar vroeger de brouwerij Tuborg gevestigd was. De ruimte beantwoordde helemaal aan mijn verwachtingen. Werknemers krijgen hier alle ruimte om creatief te zijn.

De dag bestond om te beginnen uit kennismaken en wat administratie en dan kreeg ik mijn eigen plekje toegewezen voor de volgende dagen.

Ik zal wat vaag blijven over mijn bezigheden hier bij Microsoft. Ik houd het bij digitale creativiteit. Het resultaat neem ik zeker ook mee naar mijn school en andere netwerken die ik even heb achtergelaten.

Het was ook fijn om Lena en Kirsten weer te zien. Van de laatste kreeg ik een lijstje van plaatsen in Kopenhagen die ik zeker moet zien.

Dat doe ik morgen.

Foto’s

Dag 1 – 17 februari 2011

Vanmorgen stapte ik uit mijn eigen bed en over enkele uren slaap ik in een bed in Hellerup, een voorstad van Kopenhagen. Ik heb er een appartement/studio kunnen huren voor 16 dagen. Het bevindt zich op loopafstand van de kantoren van Microsoft.  Hier heerst stilte en rust.

Ik heb deze namiddag een wandeling gemaakt in het aangename stadscentrum. Het is hier residentieel en zelfs ietwat mondain. Hellerup ligt aan de zee en en heeft een kleine jachthaven. De boten houden allemaal een winterslaap. Het is hier toch wat frisser dan in België.

Met een tas vol eten begaf ik me in de late namiddag weer naar mijn stekje. Martin en Susan, mijn huisbazen, hebben me uiteindelijk internetverbinding kunnen bezorgen. Hun huis grenst aan mijn verblijfplaats. Heel fijne mensen!

Morgen komt David me oppikken en we starten de eerste werkdag met een ontbijt heeft hij mij beloofd!

Foto’s

 Het begin

Het begon hier, in de Boomgaardstraat in Berchem en ik weet nog dat de zon toen scheen.

In het Coveliersgebouw ontmoette ik voor het eerst mijn collega’s die, net als ik, een bedrijfsstage zouden gaan lopen in het buitenland. Ik hoorde er boeiende verhalen over de zoektocht naar een geschikte stageplaats, over warme contacten, over taalcursussen. Aan tafel zaten stuk voor stuk gedreven leerkrachten die niet het gemakkelijkste pad kiezen, maar vaak moeten optornen tegen weerstanden en obstakels.

Pierre en Rijn zaten de vergadering voor en genoten alsof ze zelf zouden meegaan. Vlaamse leerkrachten aan de slag  in Spanje, Zweden, Duitsland, Oostenrijk… Fantastisch toch! Met nieuwe ideeën en nieuwe energie komen ze nadien terug naar de klas. En dat vuur geven ze door aan de leerlingen.

Ikzelf wist toen nog niet waar ik naartoe zou gaan, maar even later kon ik ook uitkijken naar een stage. De foto die ik gebruikt heb voor de header van deze blog heb ik genomen toen ik op bezoek was bij Microsoft in Londen tijdens een evenement in de marge van de jaarlijkse BETT-beurs. Ik ontmoette er David en Lena, een Deen en een Deense die werken voor Partners in Learning, een Microsoft-programma voor innovatieve leerkrachten en scholen. Ik moest geen twee keer nadenken toen ik het voorstel kreeg om mijn stage in Kopenhagen te lopen.

Soms moet je geluk hebben. Levenslang leren, het is een geschenk.

Advertisements
%d bloggers like this: